Povratak

Šepanje i ozljeda nožice hrčka - mirovanje i terapija | Prijelom noge i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam hrčka starog tri tjedna, nedavno sam primijetila da šepa na jednu nožicu. Pomislila sam da je možda slomljena, ali nisam sigurna. Dan prije, kad sam ga stavljala iz kugle za trčanje u kavez, pobjegao je i pao na stol i možda se pri tom padu ozlijedio. Poslije pada je normalno trčkarao po kavezu kao da ništa nije bilo. Osloni se na tu nožicu, ali je većinom drži u zraku. Sada trči po svome kolutu, ali dosta puta stane te drži nožicu. Trebam li možda maknuti kolut i da li možda znate što bi moglo biti mome hrčku? I ako je možda nešto s nožicom, može li samo zarasti ili ga moram voditi veterinaru? Na nožici se ne vide nikakve ozljede. Kada sam maknula kolut, počeo je gristi kavez i pokušavao pobjeći, zatim sam vratila kolut i pomalo je trčao, ali par minuta i poslije je odmarao, tako da sam odlučila ostaviti kolut jer se čudno ponaša kada ga nema. Nisam mu uspjela dotaknuti šapicu jer je uplašen i boji se kad mu se približim. Čitala sam da je moguće da ako je prijelom može i samo zacijeliti, no ne znam da li je to istina. Svakako ću posjetiti veterinara.
Hvala vam. Ena

O: Vrlo je važno da Vaš hrčak bude što manje aktivan, znači morate mu maknuti kolut.

Ako je do šepanja kod Vašeg hrčka došlo uslijed uzroka mehaničke prirode, u pitanju mogu biti različiti uzroci: od uganuća, istegnuća tetiva i ligamenata do napuknuća ili prijeloma. Korisno je uočiti je li nogica ljubimca otečena i reagira li bolno pri laganom pritisku, palpaciji nogice.

Kod prijeloma nogice javljaju se sljedeći simptomi: otok u predjelu prijeloma, životinja vuče nogu ili se ne želi na nju osloniti, može se čuti krepitacija zbog trenja fragmenata kosti, odnosno krckanje pri laganoj palpaciji nogice. Naveli ste da nema vidljive povreda; rana kao i sami fragmenti kosti kojii se vide kod otvorenog prijeloma zahtjevaju  posjet veterinaru jer se životinja mora staviti na antibiotsku terapiju. Savjetujem Vam da u svakom slučaju posjetite  veterinara koji će Vašeg ljubimca klinički pregledati, kako bi se utvrdilo radi li se o prijelomu ili ne, i dati mu terapiju ako procjeni da mu je ista potrebna.

Istina je da su frakture kostiju relativno česte u hrčaka, ali pozitivno je to što, unatoč otežanoj sanaciji prijeloma, prijelomi uspješno zaraštavaju. Stoga, u pravu ste, odnosno istina je to što ste pročitali. Sanacija prijeloma je otežana prvenstveno zbog veličine same životinjice. Rtg dijagnostika se radi u inozemstvu, ali uz anesteziju i troškove koji nisu mali.

Ono što Vi možete osigurati Vašelm ljubimcu je što više mirovanja, izbacivanjem iz kaveza stvari koji ga potiču na dodatnu aktivnost. Mirovanje je osnovni preduvjet potpunog i pravilno zaraštavanja prijeloma. Vjerujem da mu kolut nedostaje, naučio je na njega,  ali će se s vremenom naučiti i da ga nema, barem kroz period od 4 do 12 tjedana koliko u hrčaka traje zaraštavanje. Isto tako, preporučujem i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani, npr. Diafarmov vitaminski sirup, kako bi se ubrzalo zaraštavanje i naravno izbalansiranu prehranu, uz dodatak svježeg voća i povrća. Dakle, preporuka za Vašeg hrčka je mirovanje i samo mirovanje, a onda mu Vi nakon 12 tjedana možete vratiti njegovu omiljenu zabavu.

Prevencija prijeloma i sličnih povreda se sastoji u osiguranju adekvatnog kaveza Vašem hrčku jer je najčešći uzrok prijeloma zaglavljena nogica kao i neadekvatno rukovanje sa životinjicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr